Nie jesteś zalogowany/zarejestrowany na tym forum. Prosimy zaloguj się lub zarejestruj. Aby się zarejestrować kliknij w ten pasek ...

Nazwa serweraAdres IPSloty
Rozpierducha-CS™ [4FuN]80.72.37.178:2702318 + 1 rezerwowany
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Komunikat
Strona główna forum Strona główna forum » Forum AMXX & HLDS & HLDS2 » Poradniki AMXX, HLDS, HLDS2
Instalacja AMXBans 6.0.0
Login:  
Hasło:  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie [ Posty: 44 ]
Przejdź na stronę 1, 2, 3 Następna strona »
Autor Wiadomość
 Tytuł: Instalacja AMXBans 6.0.0
PostNapisane: 30-05-2010 12:23 #1 
~MÓW MI MISTRZU~
Administrator
Kasa: 1,671.00 $
Bank: 3,501.00 $
Instalacja AMXBans 6.0.0
Ostatnio pojawiła się długo oczekiwana, nowa wersja AMXBans oznaczona liczbą 6.0.0, pluginu który pozwala banować graczy wraz z powodem, oraz wyświetlać listę banów na stronie www dzięki czemu każdy może zobaczyć za co otrzymał bana. Poprawiono w nim kilka błędów znalezionych jak dotąd w poprzedniej wersji.

Demo:
AMXBans

Instrukcja instalacji

Wymagania:
- AMXX w wersji 1.8.2! AMX Mod X 1.8.2 Base
- Hosting www ( znakomicie działa na hostingu no-1.pl )
- Baza danych akceptująca połączenia z zewnątrz
- Serwer gry oczywiście

Instalacja po stronie serwera www

1. Tworzymy na ftp katalog w którym zainstalujemy AMXBans ( możesz go nazwać dowolnie, dla przykładu użyję nazwy amxbans )
2. Ściągamy paczkę odpowiednią dla siebie - AMXBans Download
Dla serwera Steam wybieramy paczkę amxbans600.zip dla serwerów Non-Steam lub dwu protokołowych ( Steam + Non-Steam ) pobieramy paczkę (Gm12) amxbans600.zip
3. Pobieramy odpowiednią paczkę i wypakowujemy ją np na plupicie.
4. Całą zawartość folderu www wypakowujemy na ftp ( www ) do folderu utworzonego w punkcie 1 oraz ustawiamy chmod 777 na następujące pliki i foldery:
- include
- temp
- include/smarty/templates_c
- include/files
- include/backup

Jeśli tego nie zrobisz, nie będziesz mógł przejść do kolejnego kroku ( instalacji )
5. Jeśli wszystko masz już zrobione włącz przeglądarkę i przejdź do adresu http://www.moja-strona.pl/amxbans ( zamiast amxbans podaj nazwę folderu utworzonego w punkcie 1, a zamiast www.moja-strona.pl podaj adres swojej strony www ). Twoim oczom ukarze się kreator instalacji, w całości po polsku.

Instalacja właściwa
Obrazek

Zaznacz akceptuję warunki licencji i kliknij dalej

Informacje o serwerze www
Obrazek

Twoim oczom ukaże się informacja na temat twojego serwera ( błędami dotyczącymi safe_mode i magic_quotes_qpc nie należy się przyjmować, zielony znaczek musi być przy php wersja, mysql wersja ) jeśli wszystko jest ok, kliknij dalej.

Poprawność chmodów ( uprawnień )
Teraz kreator sprawdzi czy wszystkie chmody są dobrze ustawione, jeśli masz jakiś błąd, po prostu wejdź na ftp i nadaj chmod 777 na pliki które zostały wskazane przez kreator. Jeśli wszystko jest ok, kliknij dalej.

Tworzenie połączenie z bazą danych
Obrazek

Teraz wpisz dane swojej bazy danych mysql ( musisz wcześniej utworzyć sobie nową bazę danych ) następnie kliknej "Sprawdź połączenie" jeśli wszystko będzie ok, pojawi się zielony komunikat. Wtedy możesz kliknąć dalej.

Tworzenie konta admina
Obrazek

Tworzymy teraz konto głównego administratora. Wpisz tutaj swoje dane oraz kliknij dalej.

Koniec
Twoim oczom pokaże się końcowe podsumowanie instalacji. Wszystko gotowe, wystarczy teraz odpowiednio skonfigurować AMXBans po stronie serwera gry. Pamiętaj również aby po instalacji usunąć z ftp plik setup.php!

Instalacja po stronie serwera gry

1. Edytuj server.cfg, dodaj na samym końcu:
Kod:
Aby zobaczyć zawartość musisz się zalogować lub jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

zamiast xxx wstaw ip swojego serwera w formacie IP:PORT np 91.203.134.231:27086
2. zawartość folderu plugins ( z wcześniej wypakowanej paczki ) wrzuć do
Kod:
Aby zobaczyć zawartość musisz się zalogować lub jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

3. Do plugins.ini ( cstrike/addons/amxmodx/configs ) dopisz na samym początku:
Kod:

a przed wpisem:
Kod:

dodaj ";" ( średnik ) tak aby wyglądał on tak:
Kod:

Wszelkie dodatkowe pluginy można włączyć w plugns-amxbans.ini usuwając sprzed ich nazwy ";"
4. Wpisujemy dan do naszej bazy danych sql w pliku sql.cfg ( cstrike/addons/amxmodx/configs )
Gotowe! Zrestartuj teraz serwer i ciesz się działającym AMXBans

Dodatkowe info

Jeśli chcesz aby admini byli czytani z users.ini a nie z bazy danych ( w standardzie AMXBans czyta adminów z bazy danych ) wejdź do amxbans.cfg i esytuj:
Kod:

zmień to na :
Kod:

Uzupełnij również cvary ( cały czas mówię o amxbans.cfg )
Kod:

Zamiast xx.xx.xx.xx:xxxx wpisz ip, wraz z portem twojego serwera.
Kod:

Podaj tu nazwę twojego serwera
Kod:

wpisz adres swojej strony www

Tworzenie bazy danych i jej konfiguracja

Tworzenie bazy danych
Należy zalogować się do panelu zarządzania twoim kontem hostingowym ( cpanel, directadmin ) ja posłużę się directadminem ponieważ nie mam dostępu do hostingu z cpanelem. Klikamy w "Menadżer MySQL" ( 1 )

Obrazek

Teraz klikamy na "Załóż nową bazę danych" ( 1 )

Obrazek

Uzupełniamy wszystkie dane jakie są w formularzu i klikamy OK, po poprawnym wykonaniu operacji ukaże się nam komunikat z danymi do połączenia z bazą.

Dodawanie nowego hosta
Teraz z listy wybieramy naszą bazę klikając na nią ( 1 ), w polu oznaczonym na screenie numerem ( 2 ) wpisujemy IP serwera gry ( baz portu! ) i klikamy "Dodaj" ( 3 ) Aby zezwolić na łączenie z bazą wszystkich adresów wpisz % zamiast IP.

Obrazek

Gotowe

Uwaga!
Na oficjalnym forum AMXBans nie otrzymamy supportu jeśli używany AMXBans na serwerze Non-Steam lub Steam + Non-Steam.

Kopiowanie dozwolone po uzyskaniu mojej zgody oraz przy podaniu źródła

IP: 80.72.37.178:27023 Serdecznie zapraszam do gry :)

Podziel się na Facebook Podziel się na Twitter Podziel się na Orkut Podziel się na Digg Podziel się na MySpace Podziel się na Delicious Podziel się na Technorati  

Tytuł: Re: Instalacja AMXBans 6.0.0
PostNapisane: 10-06-2010 11:14 #2 
Mieszkaniec Rozpierduchy
Mieszkaniec Rozpierduchy
Kasa: 2.00 $
Bank: 63.00 $
jak możesz zobacz tutaj: http://uhkra.eu/bany/setup.php
nie da się mimo, że wgrałem all :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10-06-2010 13:03 #3 
Mieszkaniec Rozpierduchy
Mieszkaniec Rozpierduchy
Kasa: 52.00 $
Warning: require_once(/home/ryczywol/public_html/amxbans/web/include/smarty/Smarty.class.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ryczywol/public_html/amxbans/web/setup.php on line 78

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/ryczywol/public_html/amxbans/web/include/smarty/Smarty.class.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/ryczywol/public_html/amxbans/web/setup.php on line 78

nie da sie, czekam na pomoc

PostNapisane: 10-06-2010 14:30 #4 
~MÓW MI MISTRZU~
Administrator
.minD
Cytuj:
" Directory include/smarty/templates_c is not writable !!"

Nie nadałeś chmodów 777 na katalog include/smarty/templates_c

ToToro
Cytuj:
"No such file or directory"

Plik include/smarty/Smarty.class.php nie znajduje się na ftp, sprawdź czy na pewno wrzuciłeś wszystkie pliki na ftp

PostNapisane: 10-06-2010 19:10 #5 
Mieszkaniec Rozpierduchy
Mieszkaniec Rozpierduchy
Kasa: 52.00 $
mi to nie działa serwer się nie dodaje.

PostNapisane: 10-06-2010 20:07 #6 
~MÓW MI MISTRZU~
Administrator
KraStiX, na pewno dodałeś ip serwera do server.cfg ? Uzupełnij również w amxbans.cfg cvar:
Kod:

Podając IP swojego serwera i zrestartuj serwer. Jeśli to nie pomoże pisz tutaj a powiem Ci jak dodać serwer poprzez zapytanie sql
Zobacz również czy nie masz jakiś error logów oraz czy twoja baza danych umożliwia połączenie z zewnątrz. Należy także pamiętać aby dodać w directadmin'ie nowego hosta ( klikasz w zarządzanie sql » dodaj host, następnie w polu wpisujesz adres IP swojego serwera gry ( bez portu! ), po czym klikasz dodaj, po poprawnym wykonaniu zadanie powinieneś uzyskać komunikat "nowy host został dodany" ). Dziś przedstawię to za pomocą screenó i dodam do poradnika tak aby wszystko była jasne :)

PostNapisane: 12-06-2010 14:55 #7 
Mieszkaniec Rozpierduchy
Mieszkaniec Rozpierduchy
Kasa: 70.00 $
macie go zainstalowanego u siebie ?

PostNapisane: 12-06-2010 15:06 #8 
~MÓW MI MISTRZU~
Administrator
Coco, tak oczywiście. Gdyby nie działał to na pewno bym go nie umieszczał. Proszę, zobacz tutaj: AMXBans - Rozpierducha-CS.pl. Wszystko działa, serwery dodają się bez problemu. Należy tylko pamiętać aby dodać dostęp dla nowego hosta po utworzeniu bazy danych.

PostNapisane: 12-06-2010 17:33 #9 
Mieszkaniec Rozpierduchy
Mieszkaniec Rozpierduchy
to dlaczego tam nie ma pokazanego zadnego bana? co wy banow nie dajecie :D

PostNapisane: 12-06-2010 17:37 #10 
~MÓW MI MISTRZU~
Administrator
Coco, nowy serwer nowa baza danych, poprzednia baza danych z banami byłego serwera 4FuN została usunięta, a nowy serwer istnieje póki co 3 dni w obecnej postaci daliśmy nową szansę graczom którzy załapali bany.

PostNapisane: 12-06-2010 17:41 #11 
Mieszkaniec Rozpierduchy
Mieszkaniec Rozpierduchy
aha :D tak wlasnie myslalem :D to ja chcem byc pierwszy w amxbans, ide dostac bana :P tak dla sprawdzenia:)

PostNapisane: 08-07-2010 12:38 #12 
Mieszkaniec Rozpierduchy
Mieszkaniec Rozpierduchy
Kasa: 68.00 $
Zgadza się wszystko gra do czasu... zrobiłem wszystko z instrukcją powyżej ale i tak na serwerze nie działa mi banowanie..... nie wiem dlaczego pomoze ktos??

PostNapisane: 08-07-2010 13:03 #13 
~MÓW MI MISTRZU~
Administrator
PetruS, są jakieś error logi? Czy twoja baza zezwala na połączenia z zewnątrz? Czy w sql.cfg wpisałeś adres IP bazy?

PostNapisane: 09-07-2010 11:53 #14 
Mieszkaniec Rozpierduchy
Mieszkaniec Rozpierduchy
Kasa: 68.00 $
Adres IP: tak ? ja jak wpisałem w sql.cfg to całe bane dane wszystkie IP nazwe bazy danych uzytkownika itp... zrobiłem i wtedy był bulll adminom i tak jak mi H@ serwera nie wyświetlał się amxmodmenu. Nie wiem dlaczego, i mam chwilowo baze sql.cfg mam normlane bez zmian.

to jest sql.cfg

Kod:

wiesz jak ja to zrobiełem?
A wiec tak do pliku sql.cfg dałem wszyskie dany z bazy na jakiej instalowałem amxbans 6.0 te same dane dałem.... i wtedy mam problem z amxmodmenu poniewaz nie chce mi się uruchomić. Pisze mi ze nie mam uprawnien do tej komendy ale jakos jestem H@ serwera i wszysko gra jak zmienie sql.cfg na stare dane to amxmodmenu dziala mi automatycznie.. pomozesz mi amxbans zainstalowac ??:-/

PostNapisane: 09-07-2010 13:17 #15 
~MÓW MI MISTRZU~
Administrator
PetruS, oczywiście że pomogę, po to właśnie pisałem instrukcję aby pomagać początkującym w instalacji amxbans właśnie. Na 99% wiem w czym tkwi Twój problem :) Jeśli po instalacji wyświetla Ci się że nie masz uprawnień admina, po prostu go sobie nie dodałeś. Standardowo amxbans do wczytywania adminów korzysta z bazy danych. Musisz dodać wszystkich adminów do bazy danych za pomocą panelu www, a dokładniej przechodząc do
Cytuj:
Strefa Adminów > Serwer > Administratorzy > Dodaj Administratora AMX Mod X

Wszystko wypełniasz tam na wzór dodawania adminów do users.ini. Oczywiście amxbans czyta również adminów z users.ini, wystarczy że wejdziesz do amxbans.cfg i zmienisz :
Kod:

na
Kod:

Przy czym należy pamiętać że amxbans słabo radzi sobie z wczytywaniem adminów z users.ini dlatego też mogą wystąpić tutaj jakieś problemy, najlepiej jeśli dodasz sobie adminów do bazy danych.
Cytuj:
amx_sql_host "xxxxx" <-- tu wpisać jakie IP?

Adres bazy danych, najczęściej będzie nim adres twojej strony ( cos-tam.pl ) lub adres IP. W razie jakiś problemów pisz ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ] 
Przejdź na stronę 1, 2, 3 Następna strona »

Strona główna forum Strona główna forum » Forum AMXX & HLDS & HLDS2 » Poradniki AMXX, HLDS, HLDS2
Instalacja AMXBans 6.0.0
Login:  
Hasło: